Hoe bepaal je wat je nodig hebt om financieel gezond te zijn?

In mijn overzichts- blog schreef ik eerder al welke stappen ik volg op weg naar financiële onafhankelijkheid. Het doel is om uiteindelijk voldoende passieve inkomsten te genereren zodat je niet meer zou hoeven werken voor je loon. Stap 1 is dan natuurlijk om te bepalen, hoe veel passieve inkomsten heb je nodig om van te kunnen leven?

Financieel Gezond Piramide

De eerste stap voor jezelf is om te bepalen hoe financieel gezond eruit ziet. Waar leef je? wat heb je in iedere stap van de piramide? Wat doe je en met name waar geef je je geld aan uit? en hoe veel?

De verschillende niveaus van financieel gezond zijn

Ik schreef al eerder dat er verschillende niveaus zijn van financiële gezondheid:

Financial Safety – Genoeg geld hebben om iedere maand je uitgaven te dekken en een deel opzij te zetten
Financial Security – Genoeg geld hebben om je vaste lasten te kunnen betalen uit rente inkomsten.
FInanciel Vitality – Genoeg geld hebben om je vaste lasten + uitgave voor voeding, kleding, kinderen, transport etc. te kunnen betalen uit rente inkomsten.
Financial Independence – Genoeg geld hebben om al je uitgave te kunnen bekostigen uit rente inkomsten.

Financial safety

Om te bepalen wat jou level van financial safety is, werkt het vaak het makkelijkst om eens te kijken naar je totale inkomsten en uitgaven patroon. Breng eens in kaart wat je nu gemiddeld per maand binnenkrijgt aan inkomsten en wat je totaal uitgeeft. Hier zijn verschillende huishoudboekjes, apps en andere oplossingen voor. Om een eerste indicatie te krijgen werkt het vaak goed om te kijken naar je jaarlijkse belastingaangifte. Je hebt hiervoor opgegeven wat je in totaliteit aan inkomsten binnengekregen hebt in een jaar. Daarnaast heb je ook opgegeven in hoeverre je schulden hebt en hoeveel vermogen je hebt in een bepaald jaar. Als je 2 jaren met elkaar vergelijkt weet je of je een positieve of negatieve cashflow hebt.

Voorbeeld: Als je €30.000 euro hebt verdiend in 2016. Je schulden zijn afgenomen van €20.000 in 2015 naar €17.000 in 2016 (een positief verschil van €3.000) en je vermogen is gestegen van €26.000 in 2015 naar €27.000 in 2016 dan weet je dat je een positieve cashflow hebt gehad van €4.000 (€3.000 + €1.000).

Als je een positieve cash flow hebt en ieder jaar een deel van je inkomsten kan sparen of je schulden kan aflossen dan noemen we je financieel veilig. Is dit niet het geval dan betekent het dat je ieder jaar geld aan het opmaken bent dat je niet binnenkrijgt en je vermogen en daarmee passieve inkomsten dus minder worden. In dat geval worden de volgende stappen nog veel belangrijker.

Financial security, vitality & independence

Om te bepalen wat je aan inkomsten nodig hebt om financieel secure, vital & independent te worden ga je kijken naar wat je aan inkomsten nodig hebt om gezond van te kunnen leven.

Financial Security Woonlasten (hypotheek / huur)
Gas/Water/Licht
Zorgkosten / verzekering
Verzekeringen overig
Communicatie (internet/tv/mobiel)
Overige vasten lasten…
Financial Vitality Kleding
Voeding (boodschappen)
Kosten kinderen (scholing etc.)
Kosten vervoer (auto etc.)
Financial Independence Kosten vakantie’s
Kosten voor cadeaus en giften
Kosten voor vermaak
Kosten voor hobby’s
Overige kosten..

Maak hierbij een overzicht van de verschillende kosten posten in je leven. Het makkelijkste werkt vaak om kritisch te kijken naar je huidige uitgaven en dat als basis te gebruiken. Maak daarbij een overzicht van alle uitgaven die je nodig hebt.

Als je de totale kosten hebt voor ieder niveau dan weet je wat je aan passieve inkomsten moet genereren voor dit niveau. Eigenlijk heb je nu voor jezelf een doel of eigenlijk meerdere doelen gesteld. Het eerste doel is voldoende passieve inkomsten te generen om financial security te bereiken. Kan jij je voorstellen hoe relax het zou voelen als je met niets doen voldoende inkomsten binnen krijgt om al je vaste lasten te betalen? Zou dat niet heerlijk zijn?

Het ultieme doel is om voldoende passieve inkomsten te genereren om al je maandelijkse kosten te kunnen betalen inclusief de kosten voor voeding maar ook voor vermaak als vakantie en hobby’s. Eenmaal op dit niveau aangekomen mag jij je financially indepent noemen. De eerste stap om daar te komen heb je net gezet, het bepalen van het bedrag dat je daarvoor maandelijks nodig hebt. In volgende stappen gaan we dieper in hoe je daar kan komen.

Hoe zit het met jou? weet jij welk bedrag je nodig hebt om financially independent te zijn?

3 comments

  1. Wij streven naar een totaalbedrag van ongeveer €600K. Daarbij gaan we er vanuit dat we geen schulden meer hebben. Hypotheek is dan dus afbetaald. Om dit te bereiken hebben we bepaald dat we gemiddeld zo’n 30% van ons inkomen moeten sparen. Na ongeveer 28 jaar zouden we dan ons doel moeten kunnen behalen.

    Waarom precies die €600K? Dat zal ons tegen die tijd voldoende passief inkomen moeten kunnen geven om van te leven. Namelijk zo’n €2000 per maand uitgaande van een 4% save withdrawel rate.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *